Theo de Wit Theo de Wit Theo de Wit

Theo de Wit Schilderwerken
Torenstraat 33
4701 BW Roosendaal

t 0165 - 563839
m 06 - 23107735

Keukenkastjes nieuw in de verf

Keukenkastjes nieuw in de verf. Het schilderen van de oude keuken hoeft niet duur te zijn en leidt tot verrassende resultaten. Na een goede schildersbeurt is deze weer als nieuw. Dit artikel geeft je tips over het plan van aanpak en de uitvoering van het schilderen, zowel de voorbereiding, het schuren, plamuren, en kitten, als het schilderen zelf . Schilderen kan naar keuze met: acryl-verf, terpentine-verdunbare verf, of poly-urethaan-verf. Het schilderen zelf doe je met kwast en/of roller.


Schilderen - Keuken plan

Allereerst beslis je wat je met de kastdeurtjes wilt. Laat je de kastdeurtjes –in basis- zoals ze zijn, of breng je eerst b.v. een profiellatje aan, zodat ze eventueel een heel andere uitstraling krijgen? Vervolgens bepaal je het materiaal van de ondergrond, hetgeen belangrijk is voor de keuze van je eerste grondlaag. Breng eerst eventuele veranderingen aan in de keuken. Te denken valt hierbij aan: extra kastjes, nieuwe koelkast, aanrechtblad, plankjes en dergelijke. Ook zaken als: nieuwe tegels, omleggen van lichtpunten, stopkontakten enz. kun je beter eerst doen, zodat het geheel later strak afgewerkt kan worden.


Schilderen - Keuken kleur

Hou bij de keuze van de kleur rekening met de lichtinval in je keuken. Een keukenblok is al gauw 6 tot 10m2, zodat een opdringerige of donkere kleur al snel op je afkomt, zeker als de ruimte niet al te licht is. Voornaamste is echter dat je je prettig voelt in je leefomgeving en kleuren kiest die bij jou passen. Daarentegen kost het schilderen van je keukenkastjes vooral tijd en kun je altijd weer van kleur veranderen, zonder al te hoge kosten te moeten maken.

Bij twijfel kun je altijd eerst een klein potje van de kleur van je keuze kopen en een paar 'proefdeurtjes' in de kleur zetten. Aan de hand hiervan kun je altijd nog besluiten een tint lichter, donkerder, zachter of feller te nemen. Tenslotte zijn er duizenden kleuren te mengen, dus: 'voor elk wat wils'.


Schilderen - Ondergrond schilderwerk

De basis van je schilderwerk is altijd het meest belangrijke. Is deze niet goed, dan krijg je later altijd problemen, die moeilijk terug te draaïen zijn. Het is belangrijk te bepalen hoe de ondergrond is. Is deze van kunststof, fineer of massief hout? Kies een primer oftewel grondverf, die geschikt is voor de betreffende ondergrond. Dit is bedoeld om een goede hechting/basis te verkrijgen voor de verdere opbouw van je verfsysteem. Ook grondverf is al in de gewenste eindkleur te mengen, zodat je -op voorhand- vast een idee krijgt van het eindresultaat.


Schilderen - Kleur en type verf

De eindkleur is natuurlijk heel persoonlijk. Daar de meeste keukens echter intensief gebruikt worden, raad ik bij voorkeur een poly-urethaan lak/verf aan. Dit is door zijn samenstelling een goede slijtvaste verf en is ook in vele kleuren te ver

krijgen, of te mengen. Je kunt kiezen tussen terpentine-verdunbare of een water-verdunbare verf, oftewel acrylaat-verf . De waterverdunbare verf is natuurlijk milieuvriendelijker, maar droogt sneller en is wat lastiger te verwerken. Daarom gaat de voorkeur vaak uit naar terpentine-verdunbare verf. Ventileer bij de verwerking wel goed (terpentinedamp).


Gronden en schilderen - Werkwijze

  • Verwijder eerst deurgrepen en andere zaken, die vlot doorwerken bij het schuren en schilderen bemoeilijken.
  • Reinig de ondergrond goed met een water-/amoniakoplossing. Doe dit eventueel meerdere keren, daar ondergronden in de keuken per definitie (zeer) vet zijn. Gebruik van een minder agressief reinigingsmiddel kan natuurlijk ook.
  • Was het geheel zorgvuldig na met schoon water en laat drogen.
  • Nu kun je schuren. Dit kun je droog doen (geeft veel stof), of nat met 'waterproof' schuurpapier. Neem hierbij een niet te grove korrel van je schuurpapier. Bij voorkeur 220 of 280, anders krijg je teveel krassen. Na het nat schuren de ondergrond weer schoonwassen.
  • Breng nu de grondverf, oftewel primer aan. Dit werkt het mooist af, als je de verf vol aanbrengt met de kwast en luchtig afrolt met een lakroller. Haal het rollertje –bij het afrollen- per onderdeel niet van het oppervlak, maar rol in zijn geheel luchtig door. Zodoende ontstaan er geen 'aanzetten'.
  • Begin bij het schilderen met de moeilijke/dieperliggende delen, dan de vlakken, de randen, de horizontale delen en tot slot de verticale delen.
  • Plamuur eventuele oneffenheden en werk kieren en naden af met acrylaatkit. Bij een geprofileerde ondergrond is het niet altijd verstandig plamuur te gebruiken, daar dit gladde plekken geeft in het eindresultaat. Het kan dan beter zijn acrylaatkit in te wassen/wrijven/deppen.
  • Werk de geplamuurde/gekitte delen opnieuw af met grondverf.
  • Tot slot twee maal afschilderen in de gekozen eindkleur (schuur tussen iedere schilderbeurt de ondergrond weer licht op).

Bron: http://mariannes.punt.nl/