Theo de Wit Theo de Wit Theo de Wit

Theo de Wit Schilderwerken
Torenstraat 33
4701 BW Roosendaal

t 0165 - 563839
m 06 - 23107735

Kleur in je interieur

Kleuren spelen in het interieur een grote rol. Met kleur brengt u sfeer in huis, maar ook kunt u er slimme ruimte-effecten mee bereiken. Ook doen kleuren u ontspannen of maken u vrolijk. Kleur brengt u dus in een bepaalde stemming. Hieronder leest u welke kleur wat met u doet.


Groen

De kleur van de natuur. Groen is jong en levendig, maar geeft ook kracht en energie. Groen is de ideale kleur voor kamers waarin u veel bent.


Geel

De kleur geel is verwarmend en positief als de zon. Geel geeft een verkwikkend en opgewekt gevoel. Kies voor kinderkamers geen heldergeel, want baby's kunnen daarvan vaker huilen.


Oranje

Warm en stimulerend. In combinatie met roodtinten geeft het uw kamer een gloedvolle uitstraling. Ook ideaal voor één muur, dit geeft een krachtig en warm gevoel.


Rood

Dit is een vrolijke kleur die u energie geeft. Rode kleurtinten wekken kamers tot leven en geven een warm en knus karakter, maar niet voor de kinderkamer of andere ruimten waar u tot rust wil komen.


Blauw

De kleur blauw ontspant en is geschikt voor veel kamers, vooral de slaapkamer. Blauw is een kleur die het als accentkleur heel mooi doet, vooral in combinatie met zilver of rood.


Wit

Is een mooie basis voor alle kleur- en stijlcombinaties. Wit in huis betekent luxe en eenvoud. Wit geeft koelte en een fris gevoel en is daarom heel geschikt voor warme kamers op het zuiden of badkamers.


Paars

Inspireert en helpt bij probleemoplossend denken. Deze kleur verbetert de creativiteit en verscherpt de intuïtie: ideaal voor een studeerkamer. Paars maakt een ruimte gevoelsmatig koeler.


Kleurtips


Vlakken

Op een groot vlak pakt een kleur meestal heftiger uit. Kies daarom altijd een tint lichter dan u oorspronkelijk van plan was.


Ligging

Let bij het kiezen van kleuren op de ligging van de kamer. Een kamer op het noorden krijgt al koel licht binnen. Om een kil effect te voorkomen, kunt u beter warme kleuren gebruiken.


Hoge ruimte

Als u een hoge ruimte lager wilt laten lijken, saus dan het plafond in een donkere kleur. Lage ruimte Als u een lage ruimte juist hoger wilt laten lijken, geef dan de wanden een kleur en saus het plafond wit of een veel lichtere tint dan de wanden.


Smalle gang

Een smalle gang maakt u breder door lichte tinten te gebruiken.


Lange gang

Een lange gang oogt korter door de achterwand een warme of donkere kleur te geven.


Ongezellige ruimte

Sommige ruimtes kunnen ongezellig aandoen. Gebruik dan warme, donkere tinten, zoals oranje-rood. Die maken dat de kamer 'kleiner' toont, waardoor het knusse wordt.


Twijfel?

Twijfelt u over een kleur? Koop dan eerst een rol pakpapier in deze kleur en hang een strook tegen de muur. Zo kunt u gemakkelijk zien of het de juiste kleur is voor de ruimte.


Weinig ruimte, veel spullen

Heeft u veel spullen, weinig ruimte of wilt u rust houden in huis? Neem dan geen contrasterende kleuren. Kies voor één kleur of voor kleuren die dicht bij elkaar liggen.


Saaie wand

Een saaie wand wordt een blikvanger als u hem decoreert met grote geschilderde rechthoeken of vierkanten in een ton-sur-ton of contrasterende kleur. Saus de aangrenzende wand in één kleur.


Bron: WoonMagazine zomer 2005